Over mij

Juliya Belyanevich

is een professionele Oekraïense violiste die in 1996 onder professor  Bogodar Cotorowich afstudeerde aan het Conservatorium van Kiev.

Ze is:

  • een representant van de Post-Sovjet Unie musici,
  • een volger van de legendarische vioolschool van Abram Yampolsky.

Abram Yampolsky was een professor van de Vioolschool in het Conservatorium van Moskou van wie de wortels leiden naar de opleiding van Yuri Yankelevich, Bogodar Cotorowich en vele andere grote musici en professoren, die allen volgelingen van deze methodologie waren. Een aparte pagina op deze website geeft meer achtergrond informatie over de Vioolschool van Moskou.

Juliya is in Oekraïne geboren in een gezin van musici waar ze begon met haar muzikale opleiding op 6-jarige leeftijd.

Haar vader was de directeur van de vooraanstaande Muziekschool in de west Oekraïense regio. Hij was dirigent van twee professionele koren, dirigent van twee symfonische orkesten, bajan leraar,  de oprichter van het Vocaal Academisch Quintet in Oekraïne, dat later uitgroeide tot het Oekraïense Nationaal Gedecoreerd Academisch Volkskoor, G. Veryovka genaamd.

Haar moeder was een pianolerares die haar leven aan kinderen wijdde.

Juliya groeide op in deze muzikale omgeving met aanvankelijk met pianolessen van haar moeder en solfègelessen van haar vader.

Tijdens haar jonge jaren organiseerde de familie regelmatige huiskamer concerten met andere musici… Als kind van ambitieuze en energieke ouders, dankzij de muziek en top musici uit de volledige post-Sovjet Unie om haar heen, haar muzikale omgeving was de brandstof  van haar enthousiasme om de volgende generatie te worden.

In haar eigen woorden was Juliya zodanig gebiologeerd door op 5-jarige leeftijd de masterclass van Igor Oistrakh te volgen en zijn optredens bij te wonen dat zij met zekerheid wist dat zij vioollessen wilde nemen. Haar hoofddocent omschreef Juliya eens als een student met karakter. Maar hij had de meeste fascinatie voor haar eigenschap om zich heel flexibel aan te passen aan een nieuwe aanpak en arrangementen met een sterk mannelijke “touch” in haar wijze van spelen.

Juliya’s belangrijkste focus op de viool is de klank, het bereik van verschillende kleuren die kunnen worden afgeleid door de snaren met de strijkstok te beroeren en emoties aan haar interpretatie van de compositie toe te voegen.

Juliya brengt niet alleen een nieuw perspectief naar gevestigde normen voor viool, maar streeft er ook continu naar om haar repertoire uit te breiden, om juweeltjes van beroemde componisten evenals minder bekende componisten te onthullen, zowel klassiek als hedendaags. Een ander doel van Juliya is om haar levendigheid en enthousiasme over te brengen naar de jongere generatie en om reeds gevestigde professionals verder te inspireren.

Het inspirerende karakter van Juliya motiveerde Marc van Delft om de piano / viool compositie Appassionata te componeren, die voor het eerst tijdens de succesvolle eerste editie van de Winterklanken-serie in 2017 werd uitgevoerd en die hij vervolgens ontwikkelde tot de Glorioso trilogie, opus 167.

Het seizoen 2017/2018 benadrukt de veelzijdigheid van Juliya met uitvoeringen in Nederland en in Oekraïne van orkest- en kamerwerken van klassieke componisten als Tsjaikovski, Delphin Alard, Bach, Vivaldi en hedendaagse componisten zoals Marc van Delft.