Joaquim Turina La oration del torero (Het gebed van de Toreador)

Ga op reis en ontdek zelf wie Joaquim Turina was ?

De muzikale renaissance periode in Spanje was in het begin van de 20e eeuw over haar hoogtepunt.

Joaquim Turina was een van de bekendste componisten uit die periode. Echter, de muziek van Joaquim Turina is recent opnieuw ontdekt en wordt tegenwoordig bij concerten veel gespeeld maar ook opgenomen in studio’s.

Hieronder enige wetenswaardigheden over Joaquim Turina:

Hij is geboren in Sevilla en leefde van 1882 tot 1949 en studeerde in zijn geboorteplaats en in Madrid. In de periode van 1905 tot 1914 woonde en studeerde hij in Parijs compositieleer als leerling van Cesar Franck. Bij Vincent D’Indy leerde hij de geheimen van de zogeheten cyclische vorm ( wat betekend dat wat je in het begin hoort , komt later weer terug). Ook kreeg hij pianolessen van Moritz Moszkowski.

Bij het maken van zijn composities werd hij gesteund door niemand minder dan Maurice Ravel en Claude Debussy wiens invloeden terug kunnen worden gevonden in de muziek van Joaquim Turina. Als waardering schreven Ravel en Debussy ook composities met Spaanse invloeden.

Heb je het stuk La oracion del Torero al gehoord? (Het gebed van de Toreador)

Deze compositie is het meest bekende werk van Joaquim Turina en wordt nog regelmatig opgevoerd.

ga naar Yutube

Het is fantastische muziek van een bijzondere klasse en schoonheid. Het zijn 8 minuten uit het gevecht van de toreador met de stier in de arena, die spanning, beheersing en temperament bevatten en die eindigt in berusting.

Dit werk staat vol met de kenmerken van Debussy met de muzikale vertaling vol gratie en ingetogenheid.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *