Oud Katholieke Kerk – Gouda

Saturday -
May
26,
2018
15:00
Oud Katholieke Kerk
Gouda

klassiek middagconcert vol lenteklanken

Oude Muziek Nieuw

door het INGUZ-DUO
Juliya Belyanevich & Francisca Simonis
en
Marc van Delft

Programma:

  • Joseph Haydn, Viool Duet III
  • Luigi Boccherini, Viool Duet I
  • Delphin Alard, Viool Duet III
  • Sergey Prokofiev, Viool Duet, Op 58. 1t deel
  • Marc van Delft, Piano Trio, Appasionato Op.167a
  • Marc van Delft, Piano Trio, Elegy Op.169b
  • Marc van Delft, Piano Trio, Romance op.169
  • Wolfgang Amadeus Mozart, Viool Duet VI op.70

Op zaterdagmiddag 26 mei nodigen Juliya Belyanevich, Francesca Simonis en Marc van Delft u uit voor een klassiek middagconcert vol lenteklanken.

Juliya Belyanevich vormt samen met Francisca Simonis het INGUZ DUO.

Joseph Haydn was een beroemd Oostenrijks componist (1732-1809).
Zijn werk wordt gerekend tot de muziek van de klassieke periode.  Hij is de schepper van een omvangrijk oeuvre en hij is vooral belangrijk voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de symfonie en van het strijkkwartet

Luigi Boccherini  was een Italiaanse componist en cellist (1743-1805).
Hij is het meest bekend om zijn Humoresque, een menuet voor strijkers, vaak “het menuet van Boccherini” genoemd. Hij componeerde een grote hoeveelheid kamermuziek, inclusief ruim honderd Strijkkwintetten voor twee violen, altviool en twee celli.

Delphin Alard, was een Franse componist en violist (1815-1888), en was een vertegenwoordiger van de moderne Franse school rond medio 1850.
Zijn spel kan gekenmerkt worden als vurig en point, zijn composities hadden in zijn tijd veel succes in Frankrijk en zijn viool opleiding leverde een grote bijdrage aan de muziek.
Hij componeerde vele nocturnes, duetten en speciale studies voor de viool, daarnaast was hij de auteur van “une Ecole du Violon” wat door het conservatorium werd overgenomen.

PAUZE

Sergey Prokofiev was een Russische componist (1891-1953), pianist en dirigent.
Als de maker van erkende meesterwerken in verschillende muzikale genres, wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste componisten van de 20ste eeuw
Hij schreef de enige sonate voor 2 violen.
Nu een inleidend gevoelig lyrisch stuk, wat in het werk van Prokofiev een ‘stilte voor de storm’ is, dus een goede inleiding voor het Appassionato...

Marc van Delft is een Nederlandse componist, pianist en dirigent.
- Het Appassionato, op 167a, is het Piano Trio.
Kenmerkend voor dit stuk zijn de stijgende toonladderbewegingen in de pianopartij, met de violenmelodieën vaak in parallelle tertsen erboven, afgewisseld met passages met arpeggio's in de violen waarbij dan de piano de melodie krijgt.
- Trio Solus-Elegy, op 167b.
Na het  Appassionato volgt het Solus-Elegy Trio.
Voor dit langzame 2e deel van deze trilogie heeft Marc materiaal uit twee eerdere werken bewerkt en verwerkt,  die in de negentiger jaren werden gecomponeerd. Het betrof twee werken die hem na aan het hart liggen en die nog nooit eerder zijn uitgevoerd. Het is een weemoedig en ook meditatief verstild stuk met veel Pärtachtige minimalistische herhalingen.
- Romance, op 169.
Tijdens de vroege lente van 2018 componeerde Marc een lyrisch stuk met een verwantschap met het werk 'Prelude pour Flavy et Joana', in de welluidende toonsoort E klein.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791),  was een uit het prinsaartsbisdom Salzburg afkomstige componist, pianist, violist en dirigent. Hij excelleerde in elke  muziekvorm uit zijn tijd, met name in opera, de symfonie, het pianoconcert en kamermuziek. De muziek die hij als volwassene componeerde, geworteld in Oostenrijkse en Zuid-Duitse tradities maar gekleurd door de Italiaanse opera, kenmerkt zich door haar melodische schoonheid, formele perfectie en rijkdom van harmonie en textuur.
Omdat we allemaal Mozart wel kennen is gekozen om met het Piano Sonata het programma af te sluiten. Deze Sonate is verwerkt in een Sonate voor 2 violen het Vioolduet V.
Het is mooie muziek vol warme sprankelende tonen maar die toch een complexe samenstelling hebben.

Wij wensen iedereen alvast een prettige avond vol luisterplezier.

Share