Viool & Cello

Juliya Belyanevich en Ephraim van IJzerlooij spelen een gevarieerd programma van Bach tot hedendaagse muziek.

Programma

Maurice Ravel, een Franse componist, schreef zijn sonate voor viool en cello ter nagedachtenis van Claude Debussy. Na diens dood in 1918 zocht hij nieuwe oriƫntatie en versobering van zijn stijl. De keus voor de bezetting van slechts twee strijkinstrumenten getuigt al van reductie en versobering. Hij beschouwde dit werk als een keerpunt in zijn artistieke bestaan.

Arthur Honegger was een Zwitserse componist en scheef zijn duo voor viool & cello in 1932. Hij was de componist die worstelde met brutale diatonische tonen van de nieuwe-eeuw trend en bekend stond als een maestro in het balanceren van de prachtige elegantie en stijl. Zijn Duo is minder zwaar dan Ravels Sonate, maar boeit door een goede balans tussen lirische en unisono uitspraken, afgewisseld met meer dramatische en duivelse secties. Honegger bagatelliseerde de naam van deze compositie en noemde het Sonatine vanwege zijn overtuiging dat de muziek filosofische diepgang ontbeerde.

Eva Mees-Christeller studeerde compositie in Parijs bij de beroemde componist  Arthur Honegger. Zij schreven beiden een sonatine voor viool en cello.

Ephraim van IJzerlooij begon naast het cellospelen op zijn twaalfde ook met componeren. Hij schreef o.a. 7 Planetenzuilen voor cello solo en Pieces Classique voor viool en cello.

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *